Skip to Content

Πως μπορώ να αναγνωρίσω τα πλαστά χρήματα;

Από την εισαγωγή του ευρώ, η ποσότητα του πλαστού χρήματος έχει αυξηθεί. Τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ δεν είναι ευκολότερο να πλαστογραφηθούν από τα παλαιότερα χαρτονομίσματα, αλλά η αγορά των ευρώ είναι μεγαλύτερη και επομένως πιο κερδοφόρα. Οι επιχειρήσεις υφίστανται μεγάλη ζημία από τα πλαστά χρήματα. Άρα είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να ανακαλύπτουν εγκαίρως αν τα χρήματα είναι πλαστά.

Η ανίχνευση πλαστών χρημάτων μπορεί να γίνει με την προσεκτική εξέταση των χαρτονομισμάτων και την ψηλάφηση τους. Αυτό μπορεί να γίνει ακολουθώντας την ακόλουθη μέθοδο τεσσάρων βημάτων:

1. Μελάνι που μπορείτε να αισθανθείτε - Σε ορισμένα σημεία των χαρτονομισμάτων, το μελάνι είναι ανάγλυφο. Μπορείτε να αισθανθείτε αυτό το μελάνι χαϊδεύοντας το χαρτονόμισμα με το δάχτυλο. Για παράδειγμα, το μελάνι στο νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ μπορεί να γίνει αισθητό κατά μήκος της αριστερής και της δεξιάς πλευράς του χαρτονομίσματος.

2.Υδατογράφημα - Κρατώντας ένα χαρτονόμισμα στο φως, μπορείτε να δείτε αν περιέχει υδατογράφημα.

3.Σμαραγδένιος πράσινος αριθμός - Όταν το χαρτονόμισμα γέρνει, ο αριθμός πρέπει να εμφανίζει ένα κινούμενο φωτεινό εφέ.

4.Ολόγραμμα - Στο ολόγραμμα πρέπει να φαίνεται ένα εφέ ουράνιου τόξου όταν το χαρτονόμισμα είναι υπό κλίση.

Πολλά από τα πλαστά χαρτονομίσματα μπορούν να εντοπιστούν με την παραπάνω μέθοδο. Ωστόσο, οι παραχαράκτες γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί, τα πλαστά χαρτονομίσματα είναι όλο και πιο δύσκολο να αναγνωριστούν με γυμνό μάτι.